Kycklinggratäng med soltorkade tomater

En favvo-kock är Tareq Taylor, inte minst för hans charm ;).

Inspirerad av hans recept gjorde jag igår den här gratängen och den blev såååå himla god! Vill du ha en mer ”stadig sås” i gratängen så lägg till 1 dl creme fraiche. Njut!

Kycklinggratäng med soltorkade tomater

Doftande gratäng!

Maträtt Main Course
Keyword Gratäng, Kyckling
Portioner 4

Ingredienser

  • – 4-5 st kycklingfile skuren i mindre bitar
  • – flingsalt
  • – nymald svartpeppar
  • – 10 soltorkade tomater i olja
  • – 1 -2 vitlöksklyftr
  • – ½ färsk röd chilifrukt utan kärnor
  • – 1 tsk torkad timjan
  • – 1 tsk torkad oregano
  • – 3 dl kycklingbuljong
  • – 1½ dl vispgrädde
  • – 1 dl fint riven parmesanost
  • Till servering:
  • -färsk basilika
  • – körsbärstomater

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 180°, varmluft (eller 200° vanlig ugn)
  2. Fräs kycklingen i smör tills den får lite färg. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsform.
  3. Strimla de soltorkade tomaterna och skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Fräs tomaterna, vitlöken och chilin.
  4. Krydda med timjan och oregano och häll buljongen i pannan. Tillsätt grädden och parmesanosten. Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
  5. Häll försiktigt såsen över kycklingen i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 min.
  6. Dela körsbärstomaterna i halvor och plocka några basilikablad
  7. Ta ut formen ur ugnen. Lägg körsbärstomaterna i formen och toppa mästerverket med färsk basilika. Servera gratängen direkt med en god sallad!

Kommentera