En favvo-kock är Tareq Taylor, inte minst för hans charm ;).
Inspirerad av hans recept gjorde jag igår den här gratängen och den blev såååå himla god! Vill du ha en mer ”stadig sås” i gratängen så lägg till 1 dl creme fraiche. Njut!
Kycklinggratäng med soltorkade tomater
Doftande gratäng!
Portioner 4
Ingredienser
- – 4-5 st kycklingfile skuren i mindre bitar
- – flingsalt
- – nymald svartpeppar
- – 10 soltorkade tomater i olja
- – 1 -2 vitlöksklyftr
- – ½ färsk röd chilifrukt utan kärnor
- – 1 tsk torkad timjan
- – 1 tsk torkad oregano
- – 3 dl kycklingbuljong
- – 1½ dl vispgrädde
- – 1 dl fint riven parmesanost
- Till servering:
- -färsk basilika
- – körsbärstomater
Instruktioner
- Värm ugnen till 180°, varmluft (eller 200° vanlig ugn)
- Fräs kycklingen i smör tills den får lite färg. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsform.
- Strimla de soltorkade tomaterna och skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Fräs tomaterna, vitlöken och chilin.
- Krydda med timjan och oregano och häll buljongen i pannan. Tillsätt grädden och parmesanosten. Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
- Häll försiktigt såsen över kycklingen i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 min.
- Dela körsbärstomaterna i halvor och plocka några basilikablad
- Ta ut formen ur ugnen. Lägg körsbärstomaterna i formen och toppa mästerverket med färsk basilika. Servera gratängen direkt med en god sallad!